Domnia de 13 ani a lui Steve Ballmer la carma companiei Microsoft a luat sfarsit, si se pare ca mai mult a purtat ghinion. Chiar daca din punct de vedere financiar situatia este poate mai buna ca la inceput, foarte multe oportunitati lucrative au fost ratate.
Lui Steve ii va urma ca si CEO Satya Nadella, ce-si paraseste postul de vicepresedinte executiv al diviziei Cloud and Enterprise. Dar surpriza cea mai mare ar putea sa ne-o furnizeze chiar fondatorul Microsoft, Bill Gates, despre care se zvoneste ca va relua un rol activ in cadrul dezvoltarii de produse, atat software cat si hardware.
Vom vedea daca mai are energie pentru o astfel de pozitie, si daca nu l-a parasit inca inspiratia. Insa pana atunci sa ne uitam putin peste ispravile mai putin laudabile ale lui Steve Ballmer. Acesta a preluat Microsoft cand Windows XP si Xbox erau in faza de dezvoltare, iar primul Windows Mobile (Pocket PC 2000) tocmai fusese lansat. Deci avea controlul intregii lumi, si nimic nu trebuia sa stea in calea succesului.
Dar apoi a venit Vista. Windows Mobile s-a dezvoltat intr-o directie lipsita de tactilitate, a PDA-urilor si utilizatorilor business, ce nu atragea masele. Si loc sa inoveze si sa impuna trenduri, Microsoft a inceput sa copieze, si sa intarzie nepermis.
Asa a venit si a trecut Zune, si a existat sporadic Kin. Ambele incadrate in expresia “too little too late”. Nici Surface nu a facut mare branza, existand fie sub forma RT cu sistem de operare castrat, fie ca mult prea scumpa Pro.
Si asa ajungem la Windows 8, care a incercat sa oblige utilizatorii la o schimbare imposibila. A impus o noua interfata, destinata atingerii, pe PC-uri fara aceasta optiune. Si abia acum isi repara greselile, cu fiecare update major.
Bineinteles, nici nenumaratele amenzi si constrangeri nu au ajutat Microsoft. Si ca tot vorbim despre bani, trebuie sa remarcam sumele uriase platite in timpul lui Steve Ballmer pentru variate achizitii. Skype a costat 8.5 miliarde $, si practic a inlocuit un Messenger depasit si subdezvoltat.
Danger a fost 500 milioane $, si a semnat esecurile Sidekick si Kin. Iar aQuantive a costat 6 miliarde $ si atat a si pierdut Microsoft. Pe scurt Steve Ballmer nu a sesizat tendinta spre mobilitate, si a subestimat dependenta de Internet.
Alte fapte de vitejie e posibil sa ne fi scapat. Dar poate ni le amintiti voi!